Van willen begrijpen naar nieuwsgierig verkennen
‘Ik voel onrust vanbinnen en ik weet niet waar het vandaan komt. Ik snap er niets van.’
Vorige week had ik een coachsessie met Peter*, zelf werkzaam als interne coach in een grote organisatie. Direct aan het begin van ons gesprek vroeg hij me hem te helpen te achterhalen waar die onrust vandaan komt.
Het onderliggende patroon is een neiging die ik bij veel (zo niet alle) van mijn coachees zie en ook bij mezelf herken. Want wat doe je als je een gevoel of emotie ervaart die je (liever) niet wilt? Waar gaat je aandacht heen? Meestal ga je op zoek naar de oorzaak. Je gaat hard nadenken om te achterhalen wat er aan bijvoorbeeld een naar gevoel ten grondslag ligt, in het geval van Peter onrust. Als ik dat met mijn coachees onderzoek dan komen we steevast uit op de (onbewuste) overtuiging dat als je eenmaal weet waar iets vandaan komt, dat je er dan pas iets aan kan doen. Wellicht herken je dat ook wel.
Wat als die laatste overtuiging niet waar hoeft te zijn? Wat zou er dan mogelijk worden?
Wat als ‘onrust’ niet iets is wat je direct moet ‘oplossen’ of waar je van weg wilt bewegen of misschien zelf wilt negeren, maar iets is dat je met nieuwsgierigheid tegemoet mag treden? Dus niet de onrust onder controle willen brengen via je begrip (of beter gezegd ‘je willen begrijpen’), maar vanuit een niet-weten gaan verkennen en onderzoeken.
Stephen Levine heeft een, naar mijn mening, mooie en krachtige definitie gegeven van ‘helen’: het binnengaan met intentie en bewustzijn van datgene waar je tot nu toe van bent weggerend of wat je hebt vermeden. Dus wat wordt er mogelijk als je dat gevoel ziet als een boodschap waar je naar kunt luisteren?
Ik nodig je deze week uit om waar te nemen wanneer je de neiging hebt te willen begrijpen en de oorzaak van iets wilt achterhalen. En dan een open houding aan te nemen en datgene te zien als informatiebron van een, tot nu toe verborgen, boodschap. Zet je nieuwsgierigheid vol aan en ga op verkenning, luister, neem waar. Wat wil het dat jij weet? En dan openstaan voor het antwoord. Dat antwoord kan je zo maar verrassen.
Ik wens je veel ontdekkingsplezier!
Omwille van privacy heb ik de naam veranderd