Van boosheid en verongelijktheid naar regie nemen
‘Ik voel me volledig gepasseerd en niet serieus genomen’, zegt Erik*, manager van een grote operationele afdeling, met de woede nog in zijn stem, tijdens een coachsessie vorige maand. De volgende dag is er een MT-vergadering en hij wil de ontstane situatie aankaarten. Vanuit zijn emoties wil hij een verklaring eisen en dingen terugdraaien. ‘Maar ik wil daar niet boos en verongelijkt zitten wezen en anderen veroordelen over wat ze hebben gedaan, dat leidt nergens toe. Hoe kan ik het dan wel aanpakken?’ brengt hij zijn coachvraag voor de sessie onder woorden.
Even in het kort, wat is de situatie? Zijn directeur en een ander collega MT-lid, de manager Strategie en Organisatie, hebben met z’n tweeën besloten een extern bureau in de arm te nemen om de efficiëntie en de effectiviteit van de hele organisatie door te lichten. Samen hebben ze de opdrachtformulering opgesteld en pas daarna het MT ingelicht. Erik’s afdeling is van zo’n omvang dat het onderzoek voornamelijk zijn afdeling betreft.
Eén van de grootste krachten van Transformational Presence als coachbenadering is dat het concrete handvatten biedt om anders naar een situatie te kijken, het versterkt daarbij je bewustzijn én het werpt licht op welke keuze je hebt over hoe je je verhoudt tot willekeurig welke situatie. Het geeft een concrete invulling aan wat Max Planck bedoelde toen hij stelde dat ‘als je de manier verandert waarop je naar dingen kijkt, de dingen waar je naar kijkt veranderen’. En het helpt je om handen en voeten te geven aan de Einstein’s stelling dat we ‘een probleem niet kunnen oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt’.
Ik help Erik om even afstand te nemen en zich bewust te worden van zijn emoties en welke wijze van kijken en de aannames en overtuigingen die daarbij horen, die emoties hebben getriggerd. Samen gaan we op zoek naar het potentieel in de situatie. Dit blijkt tweeledig te zijn:
- Hij ziet de mogelijkheid om het onderzoek in zijn afdeling zó in te richten dat het de beweging die hij al heeft ingezet om tot procesverbeteringen te komen, juist kan ondersteunen
- Door deze situatie als voorbeeld te nemen ziet hij de mogelijkheid om zowel de urgentie van een betere samenwerking in het MT te realiseren als de wijze waarop dat vorm gegeven zou kunnen worden
Door deze verkenning te doen vanuit alle rust en overzicht herkent hij niet alleen zijn oude patroon van Calimero-gedrag maar wordt het voor hem ook duidelijk dat hij meer regie mag nemen en meer kracht en zelfvertrouwen mag uitstralen.
Als eerste stap neemt Erik zich voor om in het MT-overleg duidelijk zijn gevoel te benoemen als effect van de solo-actie van de directeur en de manager Strategie en Organisatie, zonder oordeel of verwijt. En dan direct daaraan vast te knopen zijn wens om, vooruitkijkend, te komen tot een betere samenwerking, in de vorm van een natuurlijke afstemming en gedragen contractering.
Zijn woede en verongelijktheid zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. In plaats daarvan voelt hij zich krachtig en vol zelfvertrouwen en kijkt hij uit naar het MT-overleg van morgen.
Met andere woorden, ‘shifts happen!’ ;)
Mocht je ergens de komende weken in een stressvolle situatie terechtkomen, neem dan eens afstand en word je bewust van hoe je naar de situatie kijkt. Neem dan eens een ander perspectief aan en ga op zoek naar het potentieel in de situatie (eventueel met behulp van iemand anders), kies dan hoe je jezelf wilt laten zien in die situatie vanuit een gevoel van kracht en regie, stap dan opnieuw in in de situatie en zie hoe dingen zich dan ontvouwen. Het zou je zomaar kunnen verrassen!
Ik wens je veel ontdekkingsplezier!
*Omwille van privacy heb ik de naam gewijzigd