Het ‘Goede Leven’: 7 perspectieven
Voor het eerst in 20 jaar konden Maartje en ik deze zomer buiten het hoogseizoen op vakantie. In de eerste twee weken na terugkomst had ik nog enkele coachafspraken en overleggen. Daarna was mijn agenda 3 weken helemaal leeg. Stiekem had ik daar al een tijdje naar uit gekeken. Alle tijd om dingen op te pakken en uit te werken die in de hectiek van alledag te weinig aandacht krijgen.
Deze volgorde van eerst tot rust komen in een vakantie, weer rustig in het werkritme komen en dan alle tijd hebben, zorgde ervoor dat ik uitgerust, ontspannen en met discipline veel werk kon verzetten. Eén van de acties die al langer op mijn lijstje stonden was het naar het Engels vertalen van mijn boek over Intuïtief Coachen. Heerlijk om weer zo gedetailleerd die tekst in te duiken. Naast dat het boek, uiteraard, over intuïtief coachen gaat, is het ook een boek over hoe je het leven kunt leven vanuit innerlijke rust, met vreugde en voldoening, waarbij het gedachtegoed van Transformational Presence het fundament is.
Nadenken over en het leven van het ‘goede leven’ gaat zover terug als Socrates. In onze huidige tijd is met name de Amerikaanse psycholoog Martin Seligman die het onderzoek naar geluk en welbevinden leidt. Mensen die persoonlijke groei nastreven, bereiken volgens hem een vorm van gelukkig leven die hij ‘het goede leven’ noemt. Blijven leren en je blijven ontwikkelen heeft, zo blijkt, een krachtige, positieve invloed op je geluk en welzijn. Ook zijn degenen die blijven leren geestelijk en fysiek het gezondst.
Door weer zo diep de tekst in te duiken merkte ik, paradoxaal genoeg, dat ik er ver boven uit steeg en alles kon overzien. Wat me ineens duidelijk werd zijn zeven samenhangende perspectieven die de basis vormen. Zeven manieren van kijken naar jezelf en naar dat wat er in je leven op je pad komt, die je uitnodigen voorbij je gewoonlijke reactiepatronen te gaan. Je kunt ze te allen tijde toepassen; ze helpen je soepel om te gaan met wat er ook maar in je leven gebeurt en meer geluk en welzijn te ervaren.
Het zijn met nadruk geen ‘leefregels’; leefregels zijn ‘opdrachten’ die door anderen bedacht zijn en waar je je aan zou ‘moeten’ houden. De beweging is juist andersom. Door anders te kijken en te denken ontdek je houvast in jezelf (in plaats van buiten jezelf) en leef je van binnen naar buiten. De zeven perspectieven geven dus niet aan wat je zou ‘moeten’ denken, ze geven je richtingwijzers hoe je kunt kijken en denken. Het zijn meer aanreikingen of uitnodigingen om voor jezelf uit te proberen, en te ervaren wat er gebeurt als je ze in de praktijk brengt.
Deze zeven perspectieven zijn:
- Alles is informatie
- Alles is energie in beweging
- Alle verandering start met bewustzijn
- Je hebt altijd een keuze hoe je op iets reageert
- Alles is relatief
- Elke situatie heeft een uitnodiging tot leren en ontwikkeling in zich
- Alles is Liefde
Deze zeven perspectieven nodigen je uit om voortdurend te leren en jezelf te ontwikkelen. In de komende 7 blogs zal ik telkens één van deze perspectieven nader uitwerken en taal geven. Ik nodig je uit om met deze perspectieven op verkenning te gaan en te kijken wat deze je brengen.
Ik zie het als een ontdekkingsreis en heb er alvast heel veel zin in, lees je mee?