Het 3e perspectief: alle verandering start met bewustzijn
Alles is energie in beweging, alles verandert continu én, tegelijkertijd, hebben we als mens behoefte aan vastigheid, zekerheid. Dat laatste creëren we voor een belangrijk deel in het hebben van vaste gewoonten en patronen. Elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan, dezelfde volgorde aanhouden in het ochtendritueel van douchen, aankleden, ontbijten. Dezelfde route naar je werk nemen, op dezelfde plek op kantoor gaan zitten, en zo verder. Diezelfde patronen bieden niet alleen zekerheid en een bepaald gevoel van controle, ze kunnen er ook voor zorgen dan we onbewust blijven doen wat we altijd hebben gedaan. En daarmee hetzelfde bereiken als voorheen. Als je bijvoorbeeld altijd op dezelfde manier reageert op bepaalde vragen of gebeurtenissen op het werk, teruggrijpt op dezelfde oplossingen die in het verleden mogelijk goed hebben gewerkt dan ontstaat er eigenlijk niet wezenlijk iets nieuws.
Hoe breek je dan los van deze vaste patronen en creëer je het vermogen om iets nieuws te laten ontstaan? Hoe creëer je een echt blijvende verandering?
Het start allemaal met bewustzijn. Dit is het 3e perspectief dat je kan ondersteunen in het leven van ‘het goede leven’ (zie blog van 20 augustus 2023): ‘alle verandering start met bewustzijn’. Of, wellicht beter gezegd, met een versterkt of verhoogd bewustzijn.
Vaak zijn we gewend om ons te richten op wat er zichtbaar is in een situatie, zoals de personen die betrokken zijn en de inhoud van de situatie (waar heb je het over met elkaar, welke acties zijn er uitgevoerd, welke resultaten zijn er behaald (of juist niet)). Het is dan heel natuurlijk en logisch om je aandacht te richten op wie wat gedaan heeft en de acties die leiden tot een mogelijke oplossing. Je zou dit de ‘bovenstroom’ kunnen noemen.
Dit is de stroom waar we via onze 5 zintuigen heel eenvoudig bewust van zijn: in de meeste gevallen zijn 3 zintuigen dominant: wat zie je, wat hoor je, wat voel je? En, uiteraard, soms worden ook de andere 2 zintuigen als vanzelf betrokken: wat ruik je en wat proef je?
Op dit niveau is verandering uiteraard mogelijk. De ervaring leert echter dat deze zelden duurzaam is. Soortgelijke problemen komen toch weer naar voren en worden op soortgelijke manieren weer opgelost.
Een dieper bewustzijn over de ‘onderstroom’ helpt je om blijvende verandering door te kunnen voeren. Een krachtig hulpmiddel voor mij is daarbij het DiSCO-model van Transformational Presence. Het beschrijft de 4 niveaus waarop je je kunt verhouden tot willekeurig welke situatie. De eerste twee niveaus heb ik hierboven zojuist beschreven (het ‘drama’ (en de ‘situatie’ (hoe los ik het zsm op?).
Op het 3e (keuze) en 4e niveau (kans of gelegenheid) boren we ons 6e zintuig aan, onze intuïtie: wat voel je aan? Wat weet je eigenlijk al (als je heel eerlijk bent), zonder dat je weet hoe je het te weten bent gekomen? Met andere woorden, wat zegt je intuïtie? Ondersteunend daarbij is je even te verstillen en te vertragen.
Geef jezelf deze week eens de ruimte om stil te staan bij een specifieke situatie waarin je je mogelijk onzeker voelt of waar je niet goed weet hoe ermee om te gaan. Stel jezelf dan de volgende vragen:
- Welke kans of gelegenheid ligt er verscholen in de situatie? Welke beweging is hier eigenlijk gaande?
- En wat vraagt dat van mij in hoe ik me laat zien in de situatie? Hoe mag ik me anders gaan opstellen of hoe kan ik er anders ingaan?
Het antwoord hoef je niet te bedenken of te verzinnen. Laat het gewoon ontstaan, sta open en wees nieuwsgierig naar de informatie die voor jou duidelijk wordt. En kijk dan eens wat er gebeurt met hoe je je bewust bent over de situatie en over jezelf ín de situatie.
Stap dan daadwerkelijk op een andere manier terug in de situatie en aanschouw de verandering die ontegenzeggelijk en schijnbaar moeiteloos plaatsvindt. Het zou je zomaar kunnen verrassen!
Ik wens je daarbij veel ontdekkingsplezier!
N.B.: Dit is de derde blog in een serie van 7 over 7 perspectieven die je helpen je geluk en welbevinden op een hoger plan te brengen en zo ‘het goede leven’ (Seligman) te leven.
De zeven perspectieven zijn:
- Alles is informatie
- Alles is energie in beweging
- Alle verandering start met bewustzijn
- Je hebt altijd een keuze hoe je op iets reageert
- Alles is relatief
- Elke situatie heeft een uitnodiging tot leren en ontwikkeling in zich
- Alles is Liefde