Het 1e perspectief: alles is informatie
Als je alles wat er gebeurt in je leven ziet als ‘informatie’, dan laat je de strijd in je leven los. Dit is misschien een boude uitspraak, maar ga eens even mee in de volgende film. Je rijdt in een auto op het parkeerterrein van een supermarkt op zoek naar een parkeerplekje. Behoedzaam rijd je stapvoets en kijkt links en rechts of er ergens plek is. Ineens rijdt een auto vlot achteruit vanuit een parkeervak en raakt je bumper, met een klein krasje als gevolg. Wat gebeurt er precies op dát moment in je gedachten? Zonder het perspectief van ‘alles is informatie' is het mogelijk dat je één van de volgende dingen (of een soortgelijke variant) denkt (of misschien wel meerdere tegelijkertijd):
- Wat een uilskuiken, zag hij me niet rijden hier?
- Dit is zo zonde, dit had helemaal niet zo hoeven zijn
- Dit had nooit mogen gebeuren
- Hier heb ik helemaal geen tijd voor
- …
En welk gevoel ervaar je op dat moment? Waarschijnlijk iets van verzet in de vorm van irritatie of wellicht boosheid. Met andere woorden, er is in jou een strijd gaande, een strijd tegen wat is.
We spoelen de film even terug naar het moment dat de twee auto’s elkaar raken, maar nu heb je het perspectief ‘alles is informatie’. Wat gebeurt er dán in je gedachten? Het vergt mogelijk enige oefening:
- Ik ben benieuwd wat de schade is
- Hoe zou het met de bestuurder van de andere auto zijn?
- Ik ben benieuwd wat hier uit voort komt
- …
Alle gedachten nemen de botsing als uitgangspunt en zijn voorwaarts gericht. De botsing is geweest en is daarmee een feit. Je hebt geen behoefte om de oorzaak te onderzoeken (in ieder geval niet op dat moment, mogelijk wel later, afhankelijk van de situatie), je oordeelt niet over de bestuurder en je hebt geen enkele gedachte dat dit niet ‘zo had moeten zijn’. Je aandacht is voorwaarts gericht, je bent nieuwsgierig naar wat er uit voort vloeit, welke informatie er hier voor je is.
Qua gevoel ervaar je rust en balans.
Het 2e principe van Transformational Presence is ‘energie kan niet worden gecreëerd of vernietigd, het kan alleen worden getransformeerd’. Dit houdt in dat verzetten tegen wat is vruchteloos is. Je kunt energie immers niet vernietigen, of, anders gezegd, je kunt de film niet terugdraaien en zorgen dat de botsing zich niet voordoet. Het enige wat wél mogelijk is is actief meebewegen met wat is. Dit houdt o.a. in dat je een probleem (is het een ‘probleem’ (negatief oordeel) of gewoon een ‘situatie’ (meer neutraal)?) niet ziet als iets dat liefst zo snel mogelijk opgelost moet worden. Je ziet het als een boodschap om naar te luisteren.
Oefen jezelf deze week eens in het aannemen van het perspectief ‘alles is informatie’. Neem wat is als uitgangspunt, weersta de neiging om ergens een label op te plakken of er een oordeel over te hebben. Richt je aandacht naar voren en wees nieuwsgierig naar welke informatie er in de situatie, die je meemaakt, besloten ligt.
Ik wens je veel ontdekkingsplezier!
N.B.: Dit is de eerste blog in een serie van 7 over 7 perspectieven die je helpen je geluk en welbevinden op een hoger plan te brengen en zo ‘het goede leven’ (Seligman) te leven.
De zeven perspectieven zijn:
- Alles is informatie
- Alles is energie in beweging
- Alle verandering start met bewustzijn
- Je hebt altijd een keuze hoe je op iets reageert
- Alles is relatief
- Elke situatie heeft een uitnodiging tot leren en ontwikkeling in zich
- Alles is Liefde