Selecteer de taal

Image

Holding Space

Live verdiepingsdag in Kapellerput (Heeze)
Datum: vrijdag 10 januari 2025
Tijd: 09.30 - 17.30 uur (inloop v.a. 09.00 uur)
Duur: 1 dag
Registratiekosten tot 1 december 2024: € 299,-*
Registratiekosten vanaf 1 december 2024: € 369,-*
* excl. BTW, inclusief onbeperkt koffie/thee en een heerlijke lunch

Wil je sparren om helderheid te krijgen of dit programma iets voor je is? Boek dan eenvoudig een gratis Zoom-call in (20 minuten).

*Als de prijs van het programma je belemmert om deel te nemen, laat het me dan weten, dan vinden we samen een oplossing.

"We are all just walking each other home." - Ram Dass

Achtergrond van ‘holding space’

De theoretisch natuurkundige Max Planck, bekend als de grondlegger van de kwantumtheorie, zei ooit: "Als je de manier waarop je naar dingen kijkt verandert, veranderen de dingen waar je naar kijkt." In de kwantumtheorie wordt dit ook wel de "participant-observant" theorie genoemd. Zodra we aanwezig zijn in een situatie, begint onze aanwezigheid te beïnvloeden hoe die situatie zich verder ontvouwt. De "observant" of waarnemer wordt, althans tot op zekere hoogte, ook een deelnemer.

 

Een definitie

‘Holding space’ is een vorm van bewust aanwezig zijn in een ruimte en bij een ander of een groep, waardoor die ander of die groep zich gesteund voelt om zichzelf te mogen zijn. 'Holding space' is liefdevol aanwezig zijn, met de hoogste intentie, onbaatzuchtig, onvoorwaardelijk.

 

Via ‘holding space’ houd je bewust de energie in de ruimte ‘hoog’ en creëer je een ondersteunende sfeer die eenieder in de ruimte ten goede komt. Je projecteert op een bewuste manier een ondersteunende energie in de ruimte zodat er een zo optimaal mogelijk, veilige leeromgeving ontstaat en onderhouden wordt.

 


Toepassing 'holding space'

Holding space is toepasbaar op alle plekken waar mensen samenkomen; in coaching, in leiderschap, als ouder in gesprek met je kind, in gesprekken met vrienden. Als ‘spaceholder’ ben je getuige (in oude wijsheidtradities wordt gesproken van het zijn van ‘witness’) van een ontwikkeling en ben je voortdurend afgestemd op het Grotere Geheel en het potentieel dat zich aandient.

 

Werkwijze

In de workshop maak je diepgaand kennis met deze vorm van aanwezig zijn. Aan de hand van diverse oefeningen ga je ervaringsgericht aan de slag met het ontwikkelen van dit vermogen in jezelf. Je ontdekt wat er voor jou voor nodig is om volledig aanwezig te zijn, volledig betrokken te zijn bij wat er in de groep gebeurt en bij elk individu in de groep en, tegelijkertijd, geen eigen agenda te hebben en niet in je eigen gedachten af te dwalen.

 

In de workshop leggen we tevens een heldere relatie met het menselijk energiesysteem. Dit systeem kent verschillende ‘lenzen’ die je helpen in je rol als onbevooroordeelde waarnemer en getuige. Je leert de energie van deze verschillende ‘lenzen’ te herkennen, te beleven en in te zetten.

 

Oorsprong

Deze verdiepingsdag kent zijn oorsprong in Transformational Presence van grondlegger Alan Seale. In alle Transformational Presence workshops, opleidingen en trainingen zijn spaceholders een vast onderdeel en zijn ze onmisbaar in het creëren van een zo optimaal mogelijke leeromgeving. De workshopbegeleiders hebben vanuit hun ervaring als spaceholders in diverse Transformational Presence programma’s en in hun alledaagse (werk)situaties zelf aan den lijve ondervonden hoe krachtig spaceholding is.

De workshopbegeleiders

De workshop wordt verzorgd door Gabriëlla van Rooij, Nienke Bloemers, Anita Lotterman en Sander van Eekelen. Wat hen bindt is hun rijke ervaring in Transformational Presence en hun jarenlange ervaring als spaceholder in verschillende settings als coach, leidinggevende en trainer/facilitator. Hun missie is de kracht van spaceholding in alledaagse (werk)situaties bewust meer ruimte te geven en een normaal onderdeel te laten zijn van hoe mensen met elkaar omgaan.

 

En ná deze Verdiepingsdag?

Wil je ná deze dagen jezelf verder bekwamen in het werken met Transformational Presence? Dan zijn er meerdere vervolgmogelijkheden:

Ga ervoor!

Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor de Verdiepingsdag Holding Space op 10 januari 2025. Meld je direct aan! 

Wil je sparren om helderheid te krijgen of deze verdiepingsdag iets voor je is? Boek dan eenvoudig een gratis Zoom-call in (20 minuten)

Tweewekelijkse 'Thought for the week' in je mailbox?


Ik geef toestemming aan ShiftsHappen om mij de inspiratiemail toe te sturen.
Ik geeft toestemming aan ShiftsHappen om mijn gegevens te verwerken, zoals omschreven in het privacy-statement.