Selecteer de taal

Over de jaren is het besef gegroeid dat het denken een krachtig instrument is, maar niet het hele verhaal; het is slechts een onderdeel van een groter geheel. Het is wellicht een open deur, maar hoe je denkt over een situatie is niet hetzelfde als deze situatie ook daadwerkelijk beleven. Je kunt prachtige foto’s zien van uitzichten over bergen of paradijselijke wateren, het is wat anders om ook daadwerkelijk in die natuur te zijn en het uitzicht te beleven of het warme water te voelen.

Kortom, het leven wordt pas echt volledig ervaren door naast je hoofdintelligentie ook je hart- en buikintelligentie én je hele lichaamsbewustzijn erbij te betrekken. In Transformational Presence wordt dat ‘whole-mind denken’ en ‘whole-being bewustzijn’ genoemd. En misschien vraagt het leven je nog wel een stap verder te gaan dan dat: door een situatie eerst vanuit je hart (liefde, dieper weten, grotere geheel) en je buik (instinctief weten, gevoel) te benaderen en dan pas het hoofd te betrekken (categoriseren, een mening of oordeel vormen, het te ‘begrijpen’), indien nog nodig.

Nog een voorbeeld: toen Maartje zwanger was van Thijs vertelden vrienden en collega’s me hoe het is om vader te worden. Ik knikte en dacht dat ik het wel begreep. Toen werd Thijs geboren en werd direct duidelijk wat ze bedoeld hadden. Pas toen ik het zelf ervaarde werd me de volle omvang en de rijkheid in één keer duidelijk, zonder ook maar enige gedachte of denkproces.

De directe ervaring, zonder dat je hoofd ‘er tussen zit’, is ongelooflijk rijk en veelzijdig. Echter, maar al te vaak ‘zitten we in ons hoofd’ en zijn we voortdurend bezig dingen buiten onszelf te benoemen, te beoordelen en te labelen of zijn we bezig ons een weg naar een oplossing te denken.

'The ability to observie without evaluating is the highest form of intelligence.' - Jiddu Krishnamurti

Ik nodig je deze week uit om eens bewust situaties eerst ‘gewoon’ te ervaren en te zien wat dit je brengt. Neem jezelf deze week eens waar en wees je bewust wanneer je ‘volledig in je hoofd zit’. Verplaats dan je aandacht naar je hart, je buik, je hele lichaam. Wat word je je dan gewaar?

Ik wens je veel plezier!

In 10 stappen intuïtief coachen

‘Een absolute aanrader voor iedere coach, coachend leidinggevende en iedereen die een ‘next step’ in zijn leven en werken wil bereiken.’

Ans Tros
Oprichter en creatief directeur van SchoolvoorCoaching

Image

Tweewekelijkse 'thougt for the week'

Tweewekelijkse 'Thought for the week' in je mailbox?


Ik geef toestemming aan ShiftsHappen om mij de nieuwsbrief toe te sturen.
Ik geeft toestemming aan ShiftsHappen om mijn gegevens te verwerken, zoals omschreven in het privacy-statement.