Ik schreef het al eerder, maar ik zeg het graag opnieuw: ‘wat is coachen toch een geweldig vak!’ 

Als coach mag ik, zowel in mijn opleidingsprogramma’s als in mijn één-op-één coachgesprekken, steeds opnieuw zien hoe mensen een verschuiving maken naar meer innerlijke rust, vertrouwen en vrijheid. Oude denk-, gedrags- en gewoontepatronen worden getransformeerd waardoor zij zichzelf niet langer tegenhouden en steeds meer van zichzelf durven laten zien.

Zo was Anne*, één van de deelnemers in het opleidingsprogramma ‘Intuïtief Coachen op basis van Transformational Presence, bereid om haar in- en klein houden, haar voortdurend aanpassen naar wat de (werk)omgeving van haar vroeg vol aan te kijken en te gaan verkennen. Via een demo-coaching doorzag ze niet alleen haar patroon, maar was in staat om in zichzelf een ‘klik’, een verschuiving te maken: ze besloot dat het tijd was om in haar werk zorg voor zichzelf op de eerste plaats te zetten en ze boorde de moed aan om haar doortastendheid, die op de achtergrond altijd al sluimerend aanwezig was geweest, vanaf nu leidend te laten zijn.

De bijeenkomst erop deelde ze wat er in de afgelopen week op haar werk was gebeurd. Vol vuur, enthousiasme en kracht vertelde ze over haar ondernomen acties en de effecten, op haar omgeving, maar vooral, op zichzelf. Wat nog belangrijker was, ze straalde een krachtige zelfverzekerdheid uit, het was echt een plezier om haar zo te horen vertellen en te zien stralen!

 

Helen

Als coach werk je aan ‘heling’, heel worden. Of, beter gezegd, je ondersteunt de ander zodanig dat hij of zij zijn of haar eigen, al bestaande, heelheid steeds meer kan ervaren.

Stephen Levine, Amerikaans dichter en auteur, heeft ooit een mooie definitie gegeven van ‘helen’: ‘het binnengaan met intentie en bewustzijn van datgene dat je tot nu toe hebt vermeden of van bent weggerend’.

Anne was gewoon geweest om haar vermogen om haar eigen plek in te nemen, echt te durven gaan staan en zich te laten zien en horen onder de oppervlakte te houden. Ze had een manier gevonden om dat te doen: zich op de achtergrond houden, de kat uit de boom kijken, stil en loyaal haar werk zo goed mogelijk proberen te doen, niet te veel opvallen.

De tijd was gekomen om die gewoonte ‘met intentie en bewustzijn binnen te gaan’ en ruimte te maken voor wat naar buiten wilde komen, met een geweldig resultaat!

Gun jezelf deze week eens een reflectiemoment met de volgende twee vragen:

  • Welke gewoonte in hoe je omgaat met situaties of hoe je je opstelt is in jouw leven aan het einde van de levenscyclus gekomen?
  • Wat vraagt de aandacht om echt aangekeken te worden in hoe je jezelf laat zien?

Wie weet welke ontwikkeling zich voor jou aandient!

Ik wens je een heerlijke week toe!

*omwille van privacy heb ik de naam veranderd

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week