‘Het kan ook anders’. Vier, op het eerste gezicht, eenvoudige woorden, uitgesproken door één van de deelnemers van de onlangs gestarte leergroep van de opleiding ‘Intuïtief Coachen op basis van Transformational Presence’.

Het was haar antwoord op mijn vraag: wat is het belangrijkste dat Transformational Presence je tot nu toe heeft gebracht?

‘Het kan ook anders’, een korte zin met een enorme diepgang en uiting gevend aan een groots effect. Het gaat over haar realisatie van hoe ze in het leven staat, hoe ze het leven benadert, hoe ze op een bepaalde manier is grootgebracht te kijken naar het leven en dat dat ook fundamenteel anders kan. En dat je dan het leven, vanuit die andere blik, dat andere perspectief, ook volstrekt anders ervaart. Het is een realisatie waar ze niet alleen in staat. Het is het effect dat Transformational Presence in de regel op mensen heeft die er voor het eerst kennis mee maken.

 

Wat is er dan zo ‘anders’?

In plaats van direct in de actie schieten en te werken aan een oplossing eerst even stilstaan, luisteren en aanvoelen. In plaats van direct denken te moeten weten, jezelf toestemming geven nieuwsgierig te gaan verkennen en op ontdekking uit te gaan. In plaats van te blijven hangen in oorzaken en verklaringen je aandacht richten op de kans of gelegenheid die in een situatie verborgen ligt. Je verzet tegen wat er is te vervangen door flexibel meebewegen. Niet direct met je oordeel klaar staan, maar openstaan voor wat de situatie je duidelijk wil maken.

In de kern gaat het om het leven en wat er ook maar gebeurt in je leven, eerst te benaderen vanuit je hart, eerst open te staan voor nieuwe informatie, ontvankelijk te zijn voor intuïtieve ingevingen om pas daarna het hoofd te betrekken en in actie te komen. Met andere woorden, je startpunt, je initiële plek van waaruit je alles benadert te verleggen van je hoofd naar je hart; eerst de ‘input-modus’ aan te zetten (informatieverzamelen, verkennen, leren) om daarna, vanuit een dieper bewustzijn, in de output-modus te komen (doen, presteren).

Het effect van deze andere benadering?

In de woorden van andere deelnemers:

  • ‘Meer verbinding met mezelf en met andere mensen’
  • ‘vertrouwen’
  • ‘onverwachte antwoorden en wendingen, meer duidelijkheid en het brengt me helemaal terug naar de kern van mezelf’
  • ‘duidelijk weten waar mijn bijdrage over gaat’
  • ‘kunnen luisteren naar mezelf, naar anderen, naar het leven’
  • ‘meer rust en een vrijer gevoel in de dingen die ik door de dag heen doe’
  • ‘energie en ontspanning’.

Sta deze week eens een paar keer even stil en richt je aandacht op wat de situatie, waar je je in bevindt, jou duidelijk wil maken. Wees nieuwsgierig, luister, voel aan. En neem van daaruit eens actie. En wees nieuwsgierig naar wat het je brengt.  

Ik wens je veel plezier!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week