Vandaag vieren we de 22e verjaardag van onze zoon Thijs. Hij is een meester in ‘in het nu zijn’ en volledig mee kunnen bewegen met wat er ook maar is.

In een eerdere blog schreef ik al eens over hoe hij ons leven enorm verrijkt. Naast dat hij een zeer ernstige verstandelijke beperking heeft en niet kan praten heeft hij een heel opgeruimd karakter en kan hij erg goed genieten van alles wat er in het nu gebeurt. Veel aandacht voor cadeaus zal hij vandaag overigens niet laten zien, die gooit hij altijd met een mooie boog achter zich op de grond. Vaak begint hij dan heerlijk te lachen!

Eén van de andere bijzondere eigenschappen van Thijs is dat hij extra tijd nodig heeft om prikkels te verwerken. Als je hem vraagt te gaan staan en daarbij je handen voor hem aanbiedt, dan duurt het zo’n 8 seconden voordat hij je handen pakt en zich optrekt tot stand. Ook in andere situaties neemt hij zijn tijd voordat hij in actie komt.

We noemen dat de ‘8-seconden-regel-van-Thijs’.

Deze 8-seconden-regel heeft meerdere positieve effecten. Allereerst vraagt het van me om geduldig te zijn; ik kom in een ander, rustiger tempo als ik bij hem ben en met hem omga. Elke handeling en deel-handeling ervaar ik veel bewuster. Je zou kunnen zeggen dat ik door hem vertraag naar de snelheid van het moment zelf, naar de snelheid van volledig aanwezig zijn. Ik ervaar alles intenser zonder dat het me meer moeite kost. Sterker, alles lijkt meer vanzelf te gaan.

Nu vroeg ik me af: wat als veel meer mensen zich zouden laten inspireren door Thijs en de ‘8-seconden-regel’ zouden toepassen, ieder voor zich, in alle situaties? Welk effect zou dat hebben? Ik vermoed dat we dan minder vanuit onbewuste reactiepatronen zouden leven en meer vanuit een bewuste, weloverwogen respons. Misschien zouden we dan meer aandacht hebben voor wat we aan het doen zijn, meer aandacht voor het ‘nu’, meer echte aandacht voor jezelf en voor elkaar. Stel je eens voor wat een groots effect dat zou kunnen hebben!

Welk effect zou het op jou kunnen hebben? Als je wilt, ga deze week eens het experiment aan met de ‘8-seconden-regel-van-Thijs’. Neem net even meer tijd voordat je in actie komt of reageert op een situatie. En merk dan op wat het je brengt.

Ik ben heel erg benieuwd en wens je veel plezier!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week