Wat we doen en ondernemen maakt ons uiteindelijk tot wie we zijn. Met andere woorden, eerst creëren we projecten en activiteiten en door het doen van die projecten en activiteiten ontwikkelen we ons en worden we wie we zijn.

Dit besef is voor mij vooral in dit jaargetijde belangrijk. Het ondersteunt me in het terugkijken op het afgelopen jaar én het helpt me om, vooruitkijkend naar het nieuwe jaar, te bepalen waar ik mijn energie vooral op wil richten.

Voor mij is vooral de maand december een tijd van reflectie. Een tijd van tot rust komen en de stand opmaken. Wat gaat er allemaal goed in mijn leven? Waar ben ik trots op? En ook: wat heb ik dit jaar meegemaakt wat ik, heel eerlijk, misschien liever niet had willen meemaken en wat heb ik daarin of daarvan geleerd?

En wellicht belangrijker nog is de vraag: wie ben ik aan het worden? En wat wordt daardoor allemaal mogelijk?

Er zijn 4 kernvragen en die gaan, indachtig het bewustzijn dat datgene wat we creëren uiteindelijk ons maakt tot wie we zijn, over het volgende:

  • Wie ben ik geworden dit jaar, als persoon en professional? M.a.w. welke kwaliteiten zijn (verder) tot ontwikkeling gekomen, wat heb ik meer van mezelf laten zien of ontdekt dit jaar? Welke doorbraken of diepgaande verschuivingen in mezelf hebben er dit jaar plaatsgevonden?
  • Welke activiteiten of projecten hebben het mogelijk gemaakt dat ik dit (verder) tot ontwikkeling heb kunnen brengen?

En andersom, vooruitkijkend:

  • Wie wil ik worden volgend jaar? Of anders gezegd, waar beweegt mijn ontwikkeling als persoon, als professional zich heen? Waartoe word ik uitgenodigd om de focus van mijn ontwikkeling op te leggen?
  • Wat kan ik ondernemen, welke projecten of activiteiten kan ik uitvoeren om die ontwikkeling te ondersteunen of mogelijk te maken?

Ik nodig je uit om deze maand eens rustig met deze vragen te zijn. En dan te luisteren naar de antwoorden die bij je opkomen.

Ik wens je daarin veel rust, plezier, vrijheid en inzicht!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week