‘Wat vraagt het van je om de stap naar zelfstandigheid te maken?’ vraag ik tijdens een coachgesprek. De ogen van mijn coachee gaan omhoog, ze is even stil en zegt uiteindelijk, enigszins moedeloos: ‘ik weet het niet, ik weet het gewoon echt niet’.

Ik vraag haar haar ogen even te sluiten en diep adem te halen, haar lichaam in de stoel te voelen en de kleding op haar huid en tot slot haar aandacht te richten op haar ademhaling. Ze komt tot rust, haar gezicht ontspant. Ik stel haar een nieuwe vraag: ‘Wat weet je hart daarover?Vrijwel direct verschijnt een vage glimlach rond haar mondhoeken. ‘Dat ik mijn hart meer mag volgen, mag vertrouwen op mezelf, ik voel veel vuur en passie, dat ik zelf veel meer energie kan uitstralen’. Er komt nog meer, concrete en heldere informatie en even later zegt ze: ‘Mijn hoofd mag meer luisteren naar de informatie die uit mijn buik en hart komt in plaats van alles op eigen houtje te doen.’

Wat een geweldig inzicht!

Die neiging om alle antwoorden en oplossingen uit je hoofd te halen is wellicht maar al te herkenbaar. En soms heeft je hoofd die antwoorden gewoonweg niet. Je zou kunnen zeggen dat je je hoofd overvraagt, dat je er iets van verlangt wat het je simpelweg niet kan geven.

Neurowetenschappelijke bewijzen stapelen zich op dat we als mens gelukkig nog twee intelligenties bezitten die we kunnen raadplegen: één in de buik en één rondom ons hart. De buik draait allemaal om onderbuikgevoelens en emoties - wat er hier, op dit moment, in ons omgaat. En de reactie op wat er ook gebeurt, heeft de neiging om meer primair te zijn, terwijl de reactie van het hoofd doorgaans meer analytisch is.

Wanneer we onder onze onderbuikgevoelens en emoties zakken, kunnen we vaak tot een fundamenteel intuïtief begrip komen over wat er echt aan de hand is. We vinden er ons intuïtieve gevoel over wat nu mogelijk is en wat niet. En we gaan aan de slag met de basisnotie – is ons gevoel geworteld in liefde of in angst?

De hartintelligentie verbindt jou met een groter bewustzijn, een grotere waarheid en een grotere wijsheid. De hartintelligentie heeft een enorme capaciteit om ver uit te reiken in het energieveld van de situatie om informatie te verzamelen, en vervolgens die informatie in je lichaam te brengen en het te integreren in je hele wezen.

Het enige dat er nodig is om deze intelligenties te raadplegen is je aandacht er naar toe te brengen en open te staan voor de informatie die ze je kunnen geven. En dat vraagt soms oefening omdat we zo geneigd zijn om er over na te gaan denken.

Sta deze week eens een keer stil en bekijk wat er allemaal gebeurt in je hoofd. Als je merkt dat je ergens over twijfelt of je merkt op dat er bepaalde gedachten zijn die steeds terugkomen, maak het dan stil in jezelf. Verplaats je aandacht eens naar je hart en/of buik en stel de eenvoudige vraag; ‘Buik/hart, wat heb jij hierover te vertellen?’

En stel je dan open voor de informatie die bijvoorbeeld in woorden, beelden of lichaamssensaties tot je komt. De helderheid en concreetheid zouden je zo maar kunnen verbazen!

Ik wens je veel ontdekkingsplezier!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week