‘Waarom is dit gebeurd?’ ‘Dit had ik moeten zien aankomen!’ ‘Hoe is dit toch allemaal ontstaan?’

De laatste tijd valt het me steeds meer op, in kranten, op tv, maar ook bij de coachees die ik begeleid dat, als er iets gebeurt wat onverwacht is of ‘niet de bedoeling’, de aandacht direct gaat naar het verleden.

De focus gaat uit naar de oorzaken, de redenen, de totstandkoming of wat dan ook heeft geleid tot de huidige situatie of, wellicht vaker nog, wie de schuldige is.

Een grondig onderzoek naar de oorzaken of reflectie op het eigen handelen of dat van een ander is op zichzelf uiteraard niet verkeerd en vaak zelfs gewenst. Echter, er zit ook een groot nadeel aan deze automatische reactie. Het kan namelijk je zicht ontnemen op iets wat mogelijk veel interessanter is en je een constructieve weg voorwaarts kan wijzen: het verborgen potentieel.

Eline*, één van mijn coachees, kreeg een afwijzing op een sollicitatie. Haar eerste gedachte was direct: ‘wat heb ik fout gedaan?’. Haar denken richtte zich helemaal op wat er mogelijk mis was gegaan, hoe ze zich beter had kunnen voorbereiden, hoe ze de afwijzing mogelijk had kunnen voorkomen. Haar gedachten draaiden in cirkeltjes en ze voelde zich down.

Door andere vragen leidend te laten zijn kwam ze weer in een positieve, voorwaarts gerichte flow. ‘Wat wil deze situatie mij duidelijk maken?’, ‘Wat ontvouwt zich hier?’, ‘Welke mogelijkheid tot groei dient zich hier aan?’. Het werd haar al snel duidelijk dat het tijd is om naar een functie op haar eigenlijke niveau te solliciteren, ze had zich al lang genoeg ‘klein’ gehouden. De uitnodiging voor haar is zich te laten zien voor wat ze waard is. Hoewel ook spannend geeft haar dit veel energie om verder te gaan met solliciteren.

Herken je de neiging mogelijk ook bij jezelf om direct met je aandacht te gaan naar wat er aan iets voorafging? Op zoek te zijn naar oorzaken, verklaringen, een verdediging of misschien wel rechtvaardiging van je eigen gedrag?

Speel deze week eens met de richting van je aandacht. Maak het eens stil in jezelf, luister eens dieper in het moment zelf, neem breder waar en wees nieuwsgierig naar het verborgen potentieel, de onderliggende boodschap die zich kenbaar wil maken. Je hoeft niets te verzinnen, enkel open te staan voor de informatie. En laat jezelf mogelijk verrassen over wat er voor je duidelijk wordt.

Ik wens je veel plezier!

*Omwille van privacy is de naam geanonimiseerd

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week