Op 29 april vond de allereerste Inner Development Goals* Conferentie plaats in de Stockholm Concert Hall. Het was een geweldige bijeenkomst met zo’n 600 enthousiaste mensen in de zaal en een veelvoud online thuis, waar ook ter wereld.

Een indrukwekkende rij inspirerende sprekers, zangers, dichters en een verpletterende spoken word artiest kwamen in een hoog tempo voorbij.

Als toeschouwers in de zaal werden we met regelmaat uitgenodigd interactieve oefeningen te doen. Eén van die oefeningen raakte me in het bijzonder. Phoebe Tickell, oprichter en directeur van Moral Imaginations, leidde ons via een imaginaire reis in een dialoog tussen de mensen van nu en die van 7 generaties verder in de toekomst. De oefening had drie delen.

 

Hoe is om jou te zijn in dit moment? 

In het eerste deel spraken de mensen van de toekomst tot de huidige generatie. In de woorden van Phoebe: ‘Voorouder, het is geweldig je te ontmoeten. Want al mijn hele leven heb ik verhalen van leraren en grootouders gehoord over de tijd waar jij in leeft. Sommige van de dingen die ik heb gehoord vind ik moeilijk te geloven. Die zou ik graag willen checken bij je. Ze zeggen dat in jouw tijd er een handjevol mensen zijn die rijker zijn dan de rijkste koningen die ooit geleefd hebben, terwijl er miljarden mensen zijn die geen voedsel of onderdak hebben. Ze vertellen ons dat er in jouw tijd bommen worden gemaakt die hele steden kunnen opblazen. Wij weten dat, maar ze zeggen dat jij dat ook wist, op het moment dat de bommen gemaakt werden. Ze vertellen ons dat er vele dieren- en plantensoorten aan het uitsterven zijn. Wij weten dat ook, want weg is weg. Maar ze vertellen ons dat jij dit allemaal wist terwijl het aan het gebeuren was.  En als dat waar is, hoe is het om jou te zijn in dit moment, in deze huidige tijden?‘

De zwaarte van de energie was voelbaar in de ruimte; een gevoel van schaamte en een zekere machteloosheid vulde de zaal.

 

Waar haal je de kracht vandaan? 

Dan vervolgde de generatie van de toekomst door in de woorden van Phoebe te zeggen: ‘Voorouder, telkens als we in onze generatie water vinden dat we kunnen drinken en grond die we kunnen verbouwen, dan is dat dankzij het werk dat jij en jouw vrienden doen namens ons. Het moet moeilijk zijn voor jou, zeker in het begin, om op te staan voor mensen die jijzelf nog nooit ontmoet hebt, en die je ook nooit zult ontmoeten. Er zijn verhalen en liedjes over wat jij en je vrienden vandaag de dag aan het doen zijn om een leefbare wereld voor ons achter te laten. Maar wat ze ons niet vertellen en wat ik heel graag zou willen weten is, waar je de kracht vandaan haalt om dit werk te doen. Waar vind je de kracht om door te gaan en door te zetten namens al wat leeft? Ondanks alle obstakels, uitdagingen en ontmoedigingen en alle onzekerheid die je ervaart. Kun je me dat vertellen?‘

 

Wat zou Liefde doen?

Het derde, laatste deel ontroerde me nog het meest. Nu was het aan mij, in de rol van de toekomstige persoon om zelf te spreken, na geluisterd te hebben naar de mensen van 2022 over hun uitdagingen en angsten en alles wat ze het hoofd moeten bieden. De vraag was: wat zou je hen willen vertellen voordat ze teruggaan naar de tijd van 2022, een tijdperk van onzekerheid, grote uitdagingen en soms ook wanhoop? Wat zou je hen mee willen geven, misschien een advies ter ondersteuning?

Direct kwam als vanzelf de volgende vraag in me op: ‘wat zou Liefde doen?’ Wat als je jezelf deze vraag stelt bij alles wat je doet en onderneemt en ook als je reageert op een situatie die is ontstaan: ‘wat zou Liefde doen?’ En dan daarnaar handelt? Het klinkt wellicht simpel, maar het effect zou zo maar eens groots kunnen zijn.

Wat als we dat allemaal zouden doen? Wat als jij dat zou doen? Wat als je bij alles wat je doet jezelf afvraagt: wat zou Liefde in dit geval doen? En laat Liefde dan tot je spreken. Luister, voel aan. En ga over tot actie.

Ik ben reuze benieuwd naar het effect!

 

*The Inner Development Goals is een non-profit organisatie voor innerlijke ontwikkeling. Zij onderzoeken, verzamelen en communiceren op wetenschap gebaseerde vaardigheden en kwaliteiten die ons helpen een doelgericht, duurzaam en productief leven te leiden. Deze voordelen zijn zowel maatschappelijk en organisatorisch als persoonlijk. De innerlijke ontwikkelingsdoelen zijn fundamenteel in het werken aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.

Meer informatie over de Inner Development Goals vind je op: https://www.innerdevelopmentgoals.org/

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week