Goede voornemens: een prettig houvast of een loden last?
Deze donkere dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw zijn niet alleen een goed moment om terug te blikken op het afgelopen jaar (zie vorige blog),het geeft je ook de kans om vooruit te kijken en met goede moed het nieuwe jaar in te gaan. Maar hoe voorkom je nu dat je, na een paar weken in januari, weer vervalt in oude patronen?
In de afgelopen weken ben ik gegrepen door het boek ‘Elementaire Gewoontes’ van James Clear. Hij beschrijft op pakkende wijze hoe je zelf voor een verandering in je eigen gedrag kan zorgen. De parallellen met de benadering van Transformational Presence zijn treffend. Zo stelt Clear dat je het best start bij het bepalen van je gewenste identiteit, met andere woorden: wie wil je zijn? Wil je bijvoorbeeld een lezer zijn? Of een muzikant?
Deze identiteitsvraag staat tegenover een meer bekende aanpak van het stellen van een uitdagend doel (bijvoorbeeld: ‘ik lees één boek per week’ of ‘ik ga gitaar leren spelen’). Een doel bereiken (bijvoorbeeld 10 kg afvallen) is vaak kortstondig, een identiteit aannemen (ik ben gezond en fit) is voor de langere termijn.
Met stellen van doelen is in zichzelf natuurlijk niets mis, het is alleen niet voldoende. Het gaat erom een systeem te creëren. Doelen zijn, volgens Clear, de resultaten die je wilt bereiken; systemen gaan over de processen die leiden naar die resultaten. Doelen helpen je een richting vast te stellen. Systemen zorgen voor voorwaartse beweging.
Clear stelt dat het gaat om het installeren van een (kleine) actie die past bij die nieuwe identiteit, het nieuwe beeld dat je van jezelf hebt. Stel dat je voor 2022 voor jezelf de identiteit bepaalt dat je een bewust en gezond-levend iemand wilt zijn. Welke (kleine) acties passen dan bij dat beeld?
Misschien wil je 1 minuut mediteren per dag of 100 meter aan één stuk hardlopen. Dit nieuwe gedrag ga je dan consistent een aantal weken doen. Om dan, als dat een gewoonte is geworden, dit eventueel uit te breiden (5 of 10 minuten mediteren) of waar mogelijk stapsgewijs te verbeteren (100 m hardlopen uitbouwen naar 2 km hardlopen in een iets sneller tempo).
Wie wil jij zijn in 2022? Welke identiteit wens je jezelf toe?
En welke kleine actie (die maximaal 2 minuten duurt) zou je daaraan willen koppelen? Een actie die je bijvoorbeeld 1x, 3x of 7x per week uitvoert?
Creëer een eerste, kleine, gewoonte en wees nieuwsgierig naar wat het je gaat brengen in het nieuwe jaar!
Om af te sluiten nog een quote van James Clear: ‘Je gewoontes zijn hoe je je identiteit belichaamt. Het proces van het creëren van gewoontes is in feite het proces van het worden van jezelf’.
Ik wens je een geweldig, liefdevol en bovenal gezond 2022 toe, vol met nieuwe, kleine gewoontes!