Protestacties, rellen, geweld in en om stadions…als je niet oppast kun je de hele dag bezig zijn met wat er allemaal niet goed gaat in de wereld. 

Het kan er voor zorgen dat je van slag raakt en met (enige) zwaarmoedigheid het leven ervaart.

Natuurkundige en Nobelprijswinner Max Planck zei begin vorige eeuw al dat als je anders naar dingen gaat kijken, de dingen waar je naar kijkt veranderen. Met andere woorden, waar je je aandacht op richt en hóe je je aandacht richt bepaalt hoe je dingen ervaart.

Waar leg jij de focus? Hoe richt jij doorgaans je aandacht?

Wat als je anders zou gaan kijken? Wat als je met verwondering naar een eigen situatie of omstandigheid zou kijken? Of je aandacht zou richten op wat er eigenlijk geweldig/ tof / gaaf / cool is aan je leven?

Ik roep niet op om te veronachtzamen wat er is; het gaat mij er ook niet om te bagatelliseren wat je mogelijk ervaart, integendeel. Ik nodig je wel uit om eens met andere ogen te kijken, een ander perspectief aan te nemen en dan te ervaren wat dat perspectief met je doet. Je hebt namelijk een keuze hoe je naar de wereld kijkt en waar je je aandacht op richt. En, hoe groter het ‘drama’, hoe groter de kans of gelegenheid die er in verscholen ligt.

Neem eens even 5 minuten de tijd aan het eind van de dag en beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  • Wat maakte deze dag een mooie dag? Wat ging er eigenlijk allemaal ‘goed’ vandaag?
  • a.v. een bepaalde situatie, wat is de kans of gelegenheid die zich aandient of wat is het potentieel dat zich wil ontvouwen?
  • Wat als dat potentieel werkelijkheid zou worden? Welke bijdrage word ik uitgenodigd daaraan te leveren?
  • Wat vraagt dat van mij in hoe ik me opstel en wat ik daadwerkelijk doe?

Deze vragen stellen je vizier mogelijk net een tikkeltje anders af. Merk eens op wat het je brengt, het zou zomaar een belangrijk verschil kunnen maken!

Ik wens je deze week veel plezier!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week