Elke werkdag om 8.25 uur belt Lotte me op via Whatsapp. We hebben een gesprek van niet langer dan 5 minuten. Dit korte gesprek, dat we al sinds augustus 2016 elke werkdag voeren, levert ons allebei focus op en een heldere intentie.

We weten niet alleen wat het belangrijkste is, dat we gaan ondernemen of uitvoeren die dag, we weten ook met welke energie we die dingen willen doen. We stellen elkaar maar drie vragen:

  1. Hoe was je dag gisteren? Wat is je daarin opgevallen?
  2. Wat is het belangrijkste dat je vandaag af wilt hebben?
  3. Wie wil je zijn? M.a.w. welke kwaliteiten wil je m.n. naar voren brengen vandaag?

De eerste twee vragen helpen ons om uitstelgedrag te voorkomen. Het uitspreken van een actie voor jezelf in aanwezigheid van iemand anders, wetende dat die er de volgende dag op terug zal komen, helpt enorm om het ook daadwerkelijk te doen. Dat heeft de afgelopen 5 jaar dat we deze gesprekken voeren wel geleerd. Ik ben er heel erg dankbaar voor!

De derde en laatste vraag heeft een heel ander, mogelijk nóg krachtiger, effect. Het zorgt voor een verhoogd bewustzijn welke manier van aanwezig zijn (‘presence’) ik meeneem naar een gesprek of overleg of hoe ik een bepaalde actie wil uitvoeren. Een paar voorbeelden:

  • Heb ik een training dan helpt het me om ‘present en enthousiast’ te zijn of ‘ontspannen’.
  • Wil ik een stuk schrijven, zoals dit blog, dan is ‘creatief’ en ‘besluitvaardig’ heel dienend.
  • Heb ik meerdere coachgesprekken op een dag dan werkt mijn intentie om ‘nieuwsgierig’ en ‘verkennend’ te zijn heel krachtig.

Ik nodig je uit om de komende week, voor jezelf en liefst natuurlijk in interactie met iemand anders, elke werkdag eens kort stil te staan bij deze vragen:

  • Wat is één actie die ik sowieso gedaan wil hebben vandaag? Als je wilt, daag jezelf dan eens uit door dat ene, waar je al langer tegenaan hikt, te noemen.
  • Wie wil ik zijn vandaag? M.a.w. met welke energie wil ik vandaag aanwezig zijn? Wat wil ik uitstralen?

En dan nieuwsgierig te zijn naar wat het je brengt.

Ik wens je veel plezier!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week