Hoe zorg jij ervoor dat je creatief bent? En hoe vaak doe je even helemaal niets? Even voor je uit staren, een korte wandeling maken? Of werk je, zoals vele anderen, als je eenmaal begonnen bent, stug door en ben je aan het presteren en volhouden? Met andere woorden, zit je in de output-modus? En is relaxen en even rust nemen iets voor ná het werk?

In mijn ervaring komen de beste creatieve ideeën naar boven als ik juist niet hard aan het werk ben. In mijn dagelijkse wandelrondje van een kleine 25 minuten maak ik bewust contact met mijn zintuigen; ik snuif de lucht op, kijk om me heen en laat bewust binnenkomen wat ik zie. Ik voel de warmte van de zon op mijn huid (als die schijnt 😉) en voel hoe mijn lichaam stappen zet. Ik ben nieuwsgierig naar wat er komen gaat en zet de intentie dat ik iets nieuws mag ontdekken, zonder enig vooropgezet idee wat dat zou kunnen of moeten zijn.

Ik loop in het begin van mijn wandeling langs bekende huizen, met bekende tuinen en verder op, in de bekende natuur. En toch neem ik iedere keer weer iets nieuws waar. Bramen die gerijpt zijn, een nieuw vogelgeluid, een bloemetje aan de rand van een sloot. En dan, zo maar ineens, komt er een nieuw idee in me op. Bijvoorbeeld een oplossing voor een vraagstuk waar ik al even mee bezig was, of inspiratie voor een blog. Ik kan er inmiddels op vertrouwen dat er ‘iets’ komt.

Het vraagt bewust afstand nemen tot wat je aan het doen bent, vertragen, met je aandacht in het nu zijn, en, wellicht het meest belangrijk, bewust een overgang maken van de ‘output’- naar de ‘input-modus’, met andere woorden bewust openstaan voor wat er aan informatie naar je toe komt. Zonder verwachtingen of vooropgezet plan.

Ik ervaar meer rust in de dag, meer plezier én mijn effectiviteit wordt enorm vergroot. Het is niet per sé nodig om dat via een wandelingetje te doen. Even in een lekkere stoel gaan zitten en je ogen sluiten, al is het maar een half minuutje, kan al wonderen doen.

Deze input- of ontvangende staat van ‘zijn’ ligt aan de basis van Transformational Presence. Het maakt het mogelijk dat je contact maakt met informatie die je inzicht geeft en vooruit helpt.

Ik nodig je uit om deze week eens bewust in de ‘input-modus’ te stappen, te ervaren hoe dat is en welke informatie er voor jou is. Je zou zomaar eens een top-idee kunnen krijgen of helderheid over een besluit waar je al langer tegen aan zat te hikken.

Ik wens je daarbij veel plezier!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week