In iets nieuws stappen, iets nieuws doen wat je nog nooit gedaan hebt, hoe vaak doe je dat eigenlijk? En wat maakt dat je dat niet wat vaker doet?

Ik merk zelf dat ik iedere keer wat te overwinnen heb. Soms is het mijn idee dat het meteen ‘helemaal goed’ moet gaan (perfectionisme), een andere keer is het een stemmetje vanbinnen dat zegt dat ik dat nieuwe eigenlijk al lang zou moeten kunnen of gedaan had moeten hebben (zelf-veroordeling). Of houdt het me toch nog ergens bezig wat anderen mogelijk ervan zouden vinden (bang voor het oordeel van anderen). Misschien herken je hierin iets van jezelf of heb je nog andere belemmeringen die je tegenhouden.

Tegelijkertijd is er ook een heel sterk gevoel in me dat me voorwaarts doet bewegen en dat is, voor mij, mijn drive om te leren en persoonlijk te groeien. Zo loop ik al een jaar rond met het idee van het houden van een webinar, een inspiratiesessie om meer mensen te bereiken die ik graag enthousiast wil maken voor intuïtief coachen op basis van Transformational Presence.
Zo’n twee maanden geleden was de tijd gekomen om aan de voorbereidingen te beginnen en vorige week hield ik mijn allereerste webinar! Wat me tot dan toe had tegengehouden was ‘zichtbaar zijn’ voor een groter publiek en ook op een nieuwe manier zichtbaar zijn.

Ik ben namelijk meer van het luisteren dan van het praten en een webinar houdt in dat je een uur lang praat, dat je jouw informatie naar de ander zendt. Er is veel minder sprake van interactie dan ik gewend ben en normaal zou opzoeken; alleen via de chat kunnen deelnemers vragen stellen of antwoorden geven op vragen.

Dat alleen maar zenden was écht een ‘stretch’ voor me, echt een heel eind buiten mijn comfortzone. Ik kon vooraf niet bevroeden hoe het zou gaan en hoe ik het zou ervaren.

In het kort, ik vond het écht heel erg gaaf! Ik ben super enthousiast geworden over dit format, over deze manier van communiceren. Dat had ik echt nooit gedacht!

Ik heb het gevoel dat ik, door deze uitdaging aan te gaan, in een vollere versie van mezelf gestapt ben. Of, anders gezegd, dat ik een aantal belemmerende wikkels heb afgelegd en meer van mezelf ben geworden.

En dat laatste, dat is eigenlijk helemaal niet nieuw. In feite ervaar ik dat, als ik eerlijk ben, vrijwel altijd; het effect van iets nieuws doen wat je nog nooit gedaan hebt, is groei en ont-wikkeling.

Herken je dat? En, mag ik je vragen, wanneer is de laatste keer geweest dat je iets nieuws ondernomen hebt, écht iets anders dan je gewend was, van het gebaande pad af, uit je comfortzone? Misschien is het deze week tijd om datgene te gaan doen wat al langer in je achterhoofd speelt. Wacht niet langer op het juiste moment, dat moment is nu!

Geef jezelf eens toestemming om met een ‘open mind’ in te stappen; eerst ervaren en pas daarna betekenis toe te voegen. Jezelf toestaan te leren en kijken wat er gebeurt in plaats van een bepaald doel nastreven of een vastomlijnde verwachting te hebben.

En stel jezelf daarbij eens de vraag: wat is het risico als ik het niet doe?

Ik wens je veel lef toe deze week en geniet van je ontwikkeling!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week