“We zijn zo geconditioneerd om te denken dat onze krachten gaan over wat we DOEN. Krachten gaan over wie we ZIJN. En wanneer we het geheel van wie we zijn naar voren brengen, zijn we in staat om ongelooflijke dingen te doen.” Deze quote van Alan Seale vormt een leidraad in mijn leven en in mijn coaching.

Door jezelf eerst helderheid te verschaffen over wie je wilt zijn (in een specifiek gesprek of in een bepaalde dag) wordt je doen zoveel krachtiger. Door bewust een keuze te maken welke kwaliteiten je van jezelf meer op de voorgrond plaatst (bijvoorbeeld rust, creatief, ondernemend, serieus, speels, autonoom, etc.) hoe effectiever je bent in wat je uiteindelijk gaat doen.

Wat me afgelopen week, nog meer dan anders, is opgevallen is dat in ons dagelijks taalgebruik het DOEN zo centraal staat en dat we nauwelijks spreken over ZIJN. Ga jezelf maar eens na; als je hoort dat een vriend(in) iets plant voor de zomervakantie dan is je eerste vraag: ‘leuk, wat ga je doen?’ Of als iemand terugkomt van een weekje er tussenuit: ‘vertel eens, wat hebben jullie allemaal gedaan?’ Op het werk precies zo. Niemand vraagt ooit: ‘Vertel eens, wie ben je de afgelopen week met name geweest?’ Of: ‘Wie wil je zijn de komende dagen?’

Nu zijn dit geen alledaagse vragen en ik kan me goed voorstellen dat je deze vragen niet zo snel aan een ander zou stellen, maar wat zou je weerhouden om deze vragen eens in alle rust aan jezelf te stellen? En dan op te merken wat het je brengt?

Ik nodig je uit om deze week een dag te kiezen die je begint door bewust te kiezen wie je wilt zijn die dag. Maak het rustig in jezelf en tune in op de dag die gaat komen en stel jezelf de vraag: ‘wie wil ik zijn vandaag?’ En laat dan het antwoord in je opkomen.

Of, als jou dat beter past, een specifiek overleg of gesprek te kiezen waarbij je jezelf dezelfde vraag stelt. Naast je inhoudelijke voorbereiding sta je dan stil bij de vraag welke rol je in wilt nemen of welke van je kwaliteiten je meer naar voren zou willen laten komen.

Met andere woorden, je maakt een bewuste keuze welke wijze van aanwezig zijn je meeneemt de dag in of naar het moment van een overleg of gesprek zelf. Je zult versteld staan van het effect.

Ik wens je daarmee veel plezier!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week