Het is herfst, de bladeren vallen voorzichtig van de bomen, de zon blijft schuil achter een dik pak wolken, het vooruitzicht van een winter met allerlei Corona-maatregelen. Je zou er somber van kunnen wordenHoe houd je in deze tijden je humeur op peil? 

Er zijn 3 vragen, die ik ooit van Jack Canfield heb geleerd, die ervoor zorgen dat je met een positieve blik naar de wereld blijft kijken.

De eerste vraag is: 

Welk cijfer, tussen 0 en 10, geef ik mijn leven op dit moment? 

Bij de beantwoording van deze vraag is het niet de bedoeling dat je een heel rationeel afwegingsproces maakt met een lijstje van alle dingen die goed gaan en minder goed en daarbinnen kijkt naar het belang van elk aspect afzonderlijk. Nee, ga eens rustig zitten, adem één keer goed in en uit, en laat het cijfer in je opkomenWees open en eerlijk naar jezelf. Elk cijfer dat er bij je opkomt is helemaal oké, je hoeft er geen oordeel aan vast te plakken. 

 

En of je nu je leven een 8, een 6,5 of een 3+ hebt gegeven, de tweede vraag is altijd:

Waarom zo hoog? 

Met deze wellicht verrassende vraag richt je je aandacht op alle zaken die voor jou al goed zijn, de aspecten van je leven die voor jou kloppen. Ook als je je leven een 3+ hebt gegeven zijn er dingen die goed gaan of fijn zijn, anders had je wel een lager cijfer genoemd. Soms vergt het even tijd om je bewust te worden van de, mogelijk ‘kleine’, dingen die je leven kleur geven. En mogelijk zijn die zogenaamd ‘kleine’ dingen best groots te noemen: de frisse lucht op je huid, een heerlijk warm bed, een puberdochter die jou in vertrouwen neemt, een collega die vraagt hoe het écht met je is…

 

De derde en laatste vraag helpt je je aandacht te richten op een positieve ontwikkeling: 

Wat kan ik vandaag doen om een eerste stap te zetten in de richting van een 10? 

Het hoeft natuurlijk niet per sé een ‘10’ te zijn of te worden; als je nu op een 3+ zit is misschien een 6- al een lonkend perspectief. En bij een huidige 8 vind je wellicht een 9 al heel erg mooi. Kies het streefgetal wat bij jou past. Laat ook bij de beantwoording van deze vraag je intuïtie spreken. Wees niet op zoek naar een volledig plan van aanpak of de stap die jou in één keer van een 6 naar een 8 katapulteert, nee, een eerste, kleine stapIets haalbaars wat je nu kunt doen. Daarmee kom je in beweging, en met elke volgende stap creëer je momentum richting het ervaren van meer voldoening, meer plezier, meer geluk. 

Deze drie vragen kun je natuurlijk prima in je eentje beantwoorden. Nog krachtiger wordt het als je dit in een gesprek doet, bijvoorbeeld met je levenspartner of een goede vriend(in). Het gesprek dat dan ontstaat kan verrassend diepgaand en inspirerend zijn! 

Neem deze week eens de tijd voor de beantwoording van deze 3 vragen en merk op wat het je brengt!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week