Vorige week werd onze dochter Sietske 18 jaarIk heb het ervaren als een echt transitie-moment. Los van feitelijke omstandigheden (zo mag ze nu stemmen, zelfstandig autorijden, zelf haar belastingen, zorgverzekering en bankzaken regelen en nog meer) voelt de overgang van 17 naar 18 heel anders dan eerdere verjaardagen. Alsof er een eind komt aan een periode en de volgende net op het punt staat te beginnen. 

Dit moment vroeg dan ook om gemarkeerd te worden. En daar hebben we op een bijzondere manier invulling aan gegeven.

Toen Sietske 5 jaar was zag Maartje in de boekwinkel een inspirerend ‘foto-inplak-en-vragen-invul-boek’: Mam en pap vertellen over jou, vanaf de zwangerschap tot je puberteitSinds die tijd heeft m.n. Maartje (ik kwam eerlijk gezegd wat later op stoom) op gezette tijden grappige uitspraken en leuke voorvallen opgetekend. En aan de hand van vragen opgeschreven hoe je als moeder en als vader bepaalden momenten hebt ervaren. Vooral de laatste maanden hebben we samen de laatste punten op de i gezetEén van de laatste invulvragen ging over de belangrijkste dingen die ik geleerd heb

 

Een uitnodiging om stil te staan en te reflecteren 

Dit was een uitnodiging voor Maartje en mij om, ieder apart, stil te staan en te reflecteren over ons leven tot nu toe, wat we daarin geleerd hebben en wat we haar zouden willen meegeven. Deze vraag heb ik een weekje in mijn onderbewuste laten sudderen en in het weekend vóór haar verjaardag schreef ik het volgende in het boek op:

1. Alles start met zelfacceptatie; jezelf helemaal liefhebben, precies zoals je bent 

2. Ga er bij iets nieuws vanuit dat je het kunt, twijfel niet, heb zelfvertrouwen, doe het en sta jezelf toe te leren 

3. Stel je oordeel over een gebeurtenis of over iemand zo lang mogelijk uit. Wees nieuwsgierig, er is altijd een andere kant, blijf in verwondering. 

4. Je hebt altijd een keuze hoe je je tot iets of iemand verhoudt en je kunt die keuze altijd bijstellen. 

5. Elke situatie of gebeurtenis, hoe zwaar of moeilijk deze op het eerste gezicht lijkt, heeft (positieve) kansen of mogelijkheden in zich.  

Bovenstaande vraag over de belangrijkste dingen die je geleerd hebt, geef ik je deze week graag mee. Voor mij was er nu natuurlijk een duidelijke aanleiding, maar die hoeft er eigenlijk niet te zijn. Het is m.i. altijd goed om even stil te staanterug te kijken en te oogsten.

Neem eens de volgende vragen met je mee de komende week: 

  • Wat is het belangrijkste dat ik tot nu toe geleerd heb? 
  • Hoe heeft me dat gevormd
  • ‘Hoe pas ik dat wat ik geleerd heb nu toe in mijn leven?

En, als je kinderen hebt, wat zou je hen mee willen geven daarover?

Ik wens je daarbij veel inzicht en plezier!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week