Een paar weken terug las ik (Sander) een bericht dat het ommetje door de buurt of wijkweer helemaal terug isDat geldt ook voor mij; sinds een paar maanden ga ik (bijna) elke dag even ‘mezelf uitlaten’, zoals ik dat noem. Soms wandel ik een rondje van 10  minuten, meestal van 25 minuten en af en toe nog iets langer. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn en mijn lichaam in beweging te zetten. Misschien herken je dat wel. 

Wat me is opgevallen is dat mijn ervaring tijdens dit wandelen enorm verschillend kan zijn, afhankelijk van mijn aandacht en bewustzijn. Soms ben ik al halverwege en denk ik ineens ‘Ben ik al hier? Heb ik wel goed uitgekeken toen ik die straat net overstak?’ Ik realiseer me dan dat ik in mijn hoofd zat’, oftewel druk aan het nadenkenwas. Met als gevolg dat ik geen bewust oog had voor mijn omgeving. En niet alleen geen oog, maar ook geen oor of gevoel

Op andere momenten ga ik wandelen met bewuste aandacht voor al mijn zintuigen en mijn lichaam. Ik voel dan de zon op mijn huid en de lucht in mijn longen.Ik hoor de vogeltjes zingen waarbij het soms lijkt alsof ze met elkaar aan het communiceren zijn. Ik voel en hoor mijn eigen voetstappen. Als ik op deze manier bewust mijn aandacht richt op wat er is, nu, in het moment zelf, beleef ik mijn wandeling veel intenser, heb ik een veel rijkere ervaring. 

Ik merk op dat ik veel meer waarneem. Ik zie ineens een buizerd hoog in de lucht zweven. Waarschijnlijk deed ‘ie dat gisteren ook, maar nam ik het gewoon niet waar. Ik zie ineens dat twee wegen die ver uit elkaar liggen parallel aan elkaar lopen, terwijl mijn interne kaart me iets anders vertelde. En wat ik misschien wel het allermooiste effect vind, ik krijg ingevingen over zaken die me bezig houden. Onverwacht zie ik verbindingen tussen ideeën of gebeurtenissen die me voorheen nog niet duidelijk waren. Oplossingen dienen zich opeens aan. Dit gebeurt spontaan, zonder er over na te denken.

Het enige wat ik hoef te doen is bewust mijn aandacht te verschuiven van mijn denken naar mijn zintuigen en mijn lichaam. Misschien herken je dit en doe je dit al regelmatig. Of wellicht weet je het wel, maar is het alweer een tijdje geleden dat je het hebt toegepast of mogelijk is dit helemaal nieuw voor jeHoe het ook is, neem deze week eens de tijd voor een wandeling met aandacht en zie wat het je brengt. 

Ik wens je veel plezier!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week