Recentelijk had ik het enorme plezier te praten met Eef Loozen, Area Manager People & Culture (HR) werkzaam bij IKEA.

In 2018 heeft Eef kennis gemaakt met Transformational Presence tijdens een 2-daagse in-company leiderschapsworkshop. Daarna in 2019, besloot ze de opleiding ‘Intuïtief Coachen met Impact’ Transformational Presence Intensive Course te volgen. Deze opleiding vindt plaats in 5 dagen en 5 online-bijeenkomsten verspreid over 6 maanden.

Ik was ontzettend nieuwsgierig hoe Transformational Presence haar ondersteunt in deze roerige en onzekere tijden.

Jo: Wat ervaar je tot nu toe?
Eef: Binnen ons bedrijf hebben we het vaak over transformatie gehad en welk leiderschap dit vraagt. Nu is het een unieke kans om echt diepe transformatie te ondergaan en het leiderschap dat daarbij hoort te ontdekken, te stretchen en te laten zien.

Net als heel veel andere mensen werk ik nu vanuit thuis, terwijl de kinderen thuis zijn en ook scholing nodig hebben. Dat betekende heel veel veranderingen in een razendsnel tempo in een korte tijd, zowel privé als professioneel.

Na de eerste roerige en uitdagende week, heb ik – tijdens een wandeling in de natuur met mijn man – de enorme grote verschuiving die gaande was kunnen waarnemen en voelen op allerlei verschillende niveaus: op wereldniveau, landelijk, in mijn organisatie, in ons gezin en in mij zelf. Ik besefte ook: alles komt nu samen in en om mij heen – thuis, school, werk, mijn man, mijn dochter, ik – deze voormalige gescheiden werelden komen nu samen onder één dak. Er is daardoor een bepaald gevoel van ‘compleet’ zijn over mij heen gekomen.

Er is ook heel veel energie in beweging. Waarin zeer snelle veranderingen elkaar opvolgen. In mijn organisatie zie ik binnen enkele dagen dingen om mij heen transformeren. Ik denk dat deze transformaties juist gezien de omstandigheden in een stroomversnelling zijn gekomen. En wordt minder lang gediscussieerd, sneller besluiten genomen en meer ondernemerschap getoond.

Het is groots en soms overweldigend wat nu gebeurt en daarin voel ik mij maar een heel klein onderdeel van het geheel. Dat maakt mij bescheiden. Vanuit die bescheidenheid kan ik groeien. Ik heb oog voor het grotere geheel én tegelijk ook voor de details en vanuit daar kan ik iets beïnvloeden en betekenen.

Jo: Wie word je gevraagd te zijn door deze omstandigheden?
Eef: Ik word nu gevraagd om enorm flexibel, nieuwsgierig en dapper te zijn. Ik word ook gevraagd om mijn creativiteit in te zetten. Mijn dochter is hierin een groot voorbeeld en inspiratie voor mij. Haar lichtheid, humor en creativiteit zijn ontwapenend. Die lichtheid en humor zijn voor mij ook nu belangrijk; het maakt veel creativiteit los.

Jo: En welke stappen word je gevraagd te nemen?
Eef: Ik word gevraagd om regelmatig naar binnen te gaan en te luisteren naar mijn eigen wijsheid en waarheid zonder me te verliezen in mijn eigen ego. En steeds de vraag blijven stellen: waar gaat het nu echt om?

Ik word ook gevraagd om mijn focus steeds te leggen op het grotere plaatje of een hoger ‘doel’. En ik vraag me steeds af: welk potentieel en kansen zijn hier aanwezig? Deze omstandigheden nodigen mij en mijn collega’s allemaal uit om te transformeren in een stroomversnelling, en dat gebeurt nu!

Jo: Wat ben je verder aan het ontdekken?
Eef: Ik doe nu regelmatig onlinevideo-calls met grotere groepen mensen die inbellen. Het begon met als belangrijk doel informatie te delen, maar al snel ontstond er een soort van levende community waarin we verbinding zoeken, ervaringen en goede ideeën delen. Dit ontvouwde zich denk ik, door de bijzondere situatie waar we nu allemaal in zitten. Zo’n gevoel van ‘We are all in this together’.

We hadden het al eerder gehad over hoe wij een ‘community’ zouden kunnen creëren met elkaar, en daarover gesproken. Nu heb ik ervaren dat door gewoon te beginnen met deze wekelijkse calls, ook niet-alles-wetend, en stap-voor-stap te ontdekken met elkaar, dat er gaandeweg verbinding en een community gevoel verrassend snel ontstaat. Ik vind het bijzonder om te zien hoeveel creativiteit, nieuwe ideeën en een gevoel van saamhorigheid hierdoor ontstaan.

Follow your heart Eef Loozen

Jo: Hoe ondersteunt Transformational Presence jou in deze tijden?

Handelen vanuit rust, focus en een diep vertrouwen
Eef: Wat ik ook moet doen – ook als het spannend voor mij is – ik kan vanuit rust, focus en een diep vertrouwen werken. Als ik die grote online virtual video-call vanuit huis begeleid dan neem ik altijd de tijd van tevoren om bewust aanwezig te zijn in het moment. Door te aarden – beide voeten op de grond – en bewust te worden van mijn ademhaling. Ik ontvang feedback van mijn collega’s dat ik naast zeer aanwezig te zijn, professioneel, gefocust, rustig en krachtig ben. Een stevig ‘anker’ voor anderen in roerige tijden.

Meebewegen in plaats van mij ertegen te verzetten
Eef: Ja natuurlijk, ik voel mij soms ook vol adrenaline en gespannen, maar ik heb geleerd om mij hier niet tegen te verzetten. Maar juist om te luisteren naar de spanning. En om ermee te werken. Wat wil het mij zeggen? Dit is ‘partnering with it, instead of pushing against it.’ Ook als er iets onverwachts gebeurt, kan ik meebewegen in plaats van mij ertegen te verzetten. Zo blijf ik open, nieuwsgierig, creatief en uit de mogelijk verkramping.

Helderheid en vertrouwen in onzekerheid
Eef: Ik merk dat ik, in deze tijden van onzekerheid, heel bewust kan waarnemen en dat ik de informatie en ‘boodschappen’ in omstandigheden en situaties er helder uit kan halen. Door deze met mijn omgeving te delen, ontstaan er nieuwe kansen en verbinding.

Ik ben ook in staat om rust en vertrouwen te voelen ondanks de enorme onzekerheden en het ‘niet weten’. Wat we vandaag denken te weten kan morgen anders zijn. En toch, voel ik mij hiermee comfortabel.

De drie fundamentele vragen
Eef: Ik werk nu constant met de drie fundamentele vragen van Transformational Presence:

  • Wat is hier de boodschap? De kans?
  • Wie vraagt dit mij te zijn?
  • Wat is mijn volgende stap?

Zolang ik flexibel blijf, kunnen de stappen erna gaandeweg ontstaan als ik meer ontdek. Ik gun mijzelf ook de kans en ruimte om te leren terwijl ik mijn stappen neem! Dit schept ruimte om nieuwe dingen te proberen en te groeien.

Jo: Stel je voor dat je Transformational Presence niet zou kennen. Wat dan?
Eef: Nou, dan zou ik nog vasthouden aan de illusie van planning en controle! Wat ik nu weet en ervaar is dat we onze regie kunnen pakken, maar controle hebben we niet en zeker niet in deze tijden! Vóór mijn ervaring met de aanpak en de tools van Transformational Presence, zou ik veel meer spanning en onrust voelen in deze realiteit. Nu, vanuit rust en een diep vertrouwen ben ik flexibel, creatief en nieuwsgierig – precies wie ik gevraagd word te zijn!

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week