Plaatje18maart2020

Gezien de uitzonderlijke situatie waarin ons land verkeert m.b.t. het coronavirus hebben Jo en Sander ervoor gekozen voor deze keer een gezamenlijke blog te schrijven. 

Met de verspreiding van het coronavirus, de bijbehorende adviezen en maatregelen en alle nieuws en berichten hierover in de pers en op social media, merken we allen aan den lijve hoe het is en voelt om ons te bevinden in een zeer onzekere wereld die in een razendsnel tempo  verandert. Omstandigheden en ontwikkelingen zijn op dit moment uitdagend, complex en voor een belangrijk deel onvoorspelbaar. De vraag is: hoe ga je hier nu zo goed mogelijk mee om?

Welke keuzes maak jij?  

Welke keuzes maak jij? Laat je je meeslepenen stap je volledig in het ‘drama’? Of beschouw je het als een onwerkelijke film die maar niet ophoudt? Of pas je een andere benadering toe?

Eén van de uitgangspunten van Transformational Presence is: hoe groter het drama, hoe groter de gelegenheid tot groei en ontwikkeling. Als je nu, alleen voor dit momenteven diep ademhaalt en wat afstand neemt. Wat merk je dan op? Zoals grondlegger Alan Seale stelt: een probleem is niet iets wat opgelost moet worden, het is een boodschap waar je naar kunt luisteren”. Er liggen vele boodschappen en uitnodigingen besloten in deze onbekende omstandigheden. Als je in alle rust en vertrouwen luistert en reflecteert op wat deze zijn, merk dan op dat er een schat van nieuwe inzichten schuilt in wat er nu om je heen speelt. 

Als wij (Jo en Sander) wat afstand nemen en ons openstellen voor wat zich wil ontvouwen dazien we de volgende uitnodigingen:

1. Acteer met je gezonde verstand èn je intuïtieve intelligentie
Ik (Jo) word de laatste dagen en weken uitgenodigd om naast het rationele handelen en werken volgens de RIVM-richtlijnen, in te tunen naar een dieper innerlijk en intuïtief weten. Om mijzelf te vragen “Wat voelt voor mij nu kloppend en juist?” en “Wat is voor mij nu van werkelijk belang? Waar gaat het om?”. Ik word ook uitgenodigd om keuzes te maken op gebieden waar het juist NIET duidelijk is voorgeschreven wat mag en niet magEn daarin heel trouw te zijn aan mijzelf en mijn eigen waarden. Ik merk dat vooral als mijn hoofd en gedachten alle kanten op gaan, dat het vertrouwen dat ik voel in mijn intuïtieve weten mij rust en houvast geeft. Het gaat om het partnerschap tussen beide; intellect en intuïtieDe kracht ligt in het inzetten van beide.

2. Ervaar dat alles en iedereen met elkaar verbonden is
We zitten samen in deze situatie en alleen samen kunnen we er doorheen en uit komen. Ik (Sander) zie en voel met name de afgelopen twee weken heel sterk het appèl op ‘samen’. En dat gaat veel breder en verder dan mijn gezin, familie, vrienden of collega’s. Meer dan ooit tevoren lijkt het bewustzijn te groeien dat we allen dezelfde menselijke ervaring delen; dezelfde onzekerheid en angst, dezelfde bezorgdheid om onze familie en vriendenHet virus maakt geen onderscheid tussen regios, landen, volkeren en kent absoluut geen grenzen. 
Ik word meer dan ooit uitgenodigd om mijn beslissingen niet alleen maar te nemen voor mijzelf of voor mijn gezin en geliefden, maar juist en vooral voor een (veel) groter geheel. ‘Wat is nu juist en kloppend om te doen, indachtig het grotere geheel waar ik deel van uitmaak?’ Ieder individu is met alles en iedereen verbonden en van daaruit word je gevraagd om te denken en te handelen.

3. Gebruik je vindingrijkheid en creatieve vermogens
Mijn (Jo) drie kinderen (16, 15 en 10 jaar oud) blijven nu thuis en van daaruit doen ze hun schoolwerk. Daarnaast wil ik heel graag ook vanuit huis, mijn gave werk blijven uitvoeren en, sterker nogverder uitbouwen. Ik word uitgenodigd om (1) snel en soepel in overleg met mijn (te) gekke pubers de voorwaarden te creëren voor het voortzetten van hun onderwijs thuis. Een totaal nieuwe en onbekende situatie voor iedereen thuisDaarnaast word ik uitgenodigd om (2) mijn innovatieve denken en aanpassingsvermogen ook in te zetten om mijn mensenwerk wellicht een totaal andere vorm te geven in deze tijden van socialdistancing. Er wordt een beroep gedaan op mijn out-of-the-box denken. Nieuwe oplossingen creëren. Virtual online werk uitbreiden. En het anders opzetten van trainingen en programmas. Het is leuk. En het is spannend. En ik mag volop mijn vindingrijkheid en creativiteit inzetten. 

4. Handel vanuit vertrouwen 
Kies ik (Sander) te handelen vanuit angst of vanuit vertrouwen? Dat is een vraag die ik me nu, meer dan ooit, stel. Als ik mijzelf laat leiden door angst dan ga ik piekeren en allerlei scenarios bedenkenwat als dit gebeurt, wat als dat gebeurt?  en ga ik in het vooruit denken: ‘Gaat onze vakantie in mei nog wel door?’  Ik weet dat dat me niet verder helpt. Ik kies er bewust voor uit te gaan van vertrouwen en ik leef bij de dag. Mijn gedachten willen al verder vooruit, maar ik houd mijn focus op de meest recente realiteit. In tijden van dagkoersen en soms zelfs ‘uurkoersen’ is er eigenlijk geen andere keuze. Daarbij ga ik er volledig vanuit dat de regering naar beste eer en geweten besluiten neemt gebaseerd op de meest accurate en best beschikbare kennis. 

5. Breek je gewoontes en patronen  
Nog steeds als ik (Jo) iemand nieuw ontmoet is het een automatisme om hun hand te willen schudden. Soms nog heb ik de neiging om mijn hand uit te reiken en stop ik mijzelf op het laatste moment. Ik word door deze en door de andere richtlijnen gevraagd om bewust te zijn van mijn gewoontes en ze snel te veranderen. Handen vaak en lang met zeep wassen. Afstand houden van mensen (ik hou van hugs!) en de nabije menselijke verbinding waar ik van hou op een andere manier te creëren. Ik vind het eigenlijk opvallend hoe snel ik en anderen ons gedrag kunnen veranderen als de motivatie daarvoor hoog is! 

6. Ontspan in de onvoorspelbaarheid en onduidelijkheid 
De enige constante op dit moment is de voortdurende en snelle verandering  met de dag. Ik (Sander) word uitgenodigd om hierin te ontspannen. Om de illusie van controle en alles te kunnen weten los te laten. En dat is niet altijd even makkelijk. Om te accepteren dat wat ik vandaag weet, morgen waarschijnlijk anders is. En erop te vertrouwen dat wat dan ook gebeurt of zich ontvouwt in de komende dagen dat ik de veerkracht en het vermogen heb om hiermee om te gaan. Stap voor stap. Eén stap tegelijk. En dat ik het niet alleen hoeft te doen. Ik kan om hulp vragen en kan sparren met anderen. Samen leren en samen groeien in deze ongelooflijke tijden.    

7. Wees zorgvuldig en selectief in het kiezen van je informatiebronnen. En wees regelmatig offline.
Zoals altijd is er genoeg informatie online over Corona dat niet klopt. Meer dan ooit vraag ik (Jo) mijzelf nu als ik iets zie of lees; is deze bron betrouwbaar of is dit wellicht ‘fake news’? Ik beperk mijn informatiebronnen naar enkele waarvan ik denk en voel dat ze betrouwbaar zijn en die - denk ik - op feiten zijn gebaseerd. Daarnaast gun ik mijzelf uren de tijd offline zodat ik kan focussen op dat of diegene die werkelijk belangrijk zijn: tijd met mijn gezin. En tijd om te focussen op lezen, schrijven en creëren. 

Wij zouden ook heel graag van jullie willen horen welke uitnodigingen en mooie levenslessen jij in deze roerige tijden ervaart. Laten wij elkaar inspireren! Laat ons weten wat jou helpt in het omgaan met alle onzekerheid en soms angst om ons heen. En heb je tips voor zelf-onderwijs voor kids thuis en pubers in het bijzonder, dan horen wij ook dat graag! Laten wij elkaar ondersteunen en hier samen van leren en groeien. Om jouw wijsheid met ons te delen, kun je ons een mail sturen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of ga terug naar de post op LinkedIn, Facebook of Instagram en schrijf je wijsheid in de comments. 

Realiseer een doorbraak in slechts 15 minuten

Stuur mij de tweewekelijkse Thought for the Week